Καλημέρα. Όπως θα κατάλαβες, φίλε Φώτη, μόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου και το περιδιαβαίνω με μεγάλο ενδιαφέρον.
Δε βρίσκω σωστό το σκεπτικό σου εδώ. Στο ερώτημα αν είναι σωστό το «μπουγάτσα με τυρί» κ.τ.ό., φυσικά η απάντηση εξαρτάται από το τι πραγματικά σημαίνει μπουγάτσα. Αλλά η ετυμολογία που δίνεις δε μας βοηθάει σ' αυτό. Πόσο μάλλον που από την ιταλική foccacia προέρχονται κι ένα σωρό άλλες ονομασίες διαφορετικών αρτοσκευασμάτων, σε διάφορες γλώσσες της γειτονιάς μας (ακόμη και στα ελληνικά, τοπικά "μπουγάτσα" ονομάζουν διάφορα ψωμοειδή). Ούτε και η κλασική μπουγάτσα είναι φοκάτσια άλλωστε.
Η ετυμολογία ενδιαφέρουσα, αλλά στο αρχικό ερώτημα η απάντηση είναι άλλη:
Το τι πραγματικά σημαίνει μπουγάτσα, δηλαδή το αν στο συγκεκριμένο αρτοσκεύασμα η λέξη μπουγάτσα αναφέρεται στο φύλλο ή στη γέμιση, θα μας το πουν αυτοί που το δημιούργησαν (Κ'πολίτες, Σαλονικιοί, Σερραίοι κλπ.), κι όχι αυτοί που το έμαθαν δεύτερο χέρι (Αθηναίοι). Αυτοί λοιπόν εννοούν το φύλλο.
Προσωπικά είμαι Αθηναίος και όταν θέλω μπουγάτσα με τυρί λέω πάντα μπουγάτσα με τυρί. Έτσι κι αλλιώς έχει μάλλον περάσει πια η μόδα του σχετικού χλευασμού. Αλλά στα τυροπιττάδικα έχω αρχίσει να βλέπω και τη ...συμβιβαστική ονομασία «τυρόπιττα Θεσσαλονίκης»!
Φαινεται παρα πολυ νοστιμη η μπουγατσα, συγχαρητηρια! θα δοκιμασω οπωσδηποτε αυτη την συνταγη- μεχρι στιγμης επαιρνα απο εδω https://xrisizimi.gr/proionta/bougatsa-thessalonikis-2/ και μου φαιοταν αρκετα ποιοτικη και οικονομικη!
Καλημέρα. Όπως θα κατάλαβες, φίλε Φώτη, μόλις ανακάλυψα το μπλογκ σου και το περιδιαβαίνω με μεγάλο ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε βρίσκω σωστό το σκεπτικό σου εδώ. Στο ερώτημα αν είναι σωστό το «μπουγάτσα με τυρί» κ.τ.ό., φυσικά η απάντηση εξαρτάται από το τι πραγματικά σημαίνει μπουγάτσα. Αλλά η ετυμολογία που δίνεις δε μας βοηθάει σ' αυτό. Πόσο μάλλον που από την ιταλική foccacia προέρχονται κι ένα σωρό άλλες ονομασίες διαφορετικών αρτοσκευασμάτων, σε διάφορες γλώσσες της γειτονιάς μας (ακόμη και στα ελληνικά, τοπικά "μπουγάτσα" ονομάζουν διάφορα ψωμοειδή). Ούτε και η κλασική μπουγάτσα είναι φοκάτσια άλλωστε.
Η ετυμολογία ενδιαφέρουσα, αλλά στο αρχικό ερώτημα η απάντηση είναι άλλη:
Το τι πραγματικά σημαίνει μπουγάτσα, δηλαδή το αν στο συγκεκριμένο αρτοσκεύασμα η λέξη μπουγάτσα αναφέρεται στο φύλλο ή στη γέμιση, θα μας το πουν αυτοί που το δημιούργησαν (Κ'πολίτες, Σαλονικιοί, Σερραίοι κλπ.), κι όχι αυτοί που το έμαθαν δεύτερο χέρι (Αθηναίοι). Αυτοί λοιπόν εννοούν το φύλλο.
Προσωπικά είμαι Αθηναίος και όταν θέλω μπουγάτσα με τυρί λέω πάντα μπουγάτσα με τυρί. Έτσι κι αλλιώς έχει μάλλον περάσει πια η μόδα του σχετικού χλευασμού. Αλλά στα τυροπιττάδικα έχω αρχίσει να βλέπω και τη ...συμβιβαστική ονομασία «τυρόπιττα Θεσσαλονίκης»!
bnd.bund.de Ada Stra vs Paschalis Kamora https://www.deutschegrammophon.com lpth.gr
ΔιαγραφήΝα προσθέσω ότι η μπουγάτσα γίνεται και με κιμά, με σπανάκι, και έχω ακούσει (δεν έχω δει ή φάει) και σκέτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται παρα πολυ νοστιμη η μπουγατσα, συγχαρητηρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα δοκιμασω οπωσδηποτε αυτη την συνταγη- μεχρι στιγμης επαιρνα απο εδω https://xrisizimi.gr/proionta/bougatsa-thessalonikis-2/ και μου φαιοταν αρκετα ποιοτικη και οικονομικη!